Sākšu uzreiz no vietas, jo šī tēma man ir kā atvērta grāmata. Kad es pirmo reizi nopietni sāku domāt par spēlēm, es jau zināju, ka nejaušība nav mans ceļš. Man vajadzēja sistēmu, plānu un disciplīnu, nevis cerību uz laimi. Toreiz, pirms gadiem desmit, es izlasīju visu, ko vien varēju atrast par varbūtībām, bankroļa menedžmentu un psiholoģiskajiem trikiem, ko kazino izmanto pret spēlētājiem. Un tad es atradu vietu, kur šo teoriju sākt praktizēt –
vavada lv
man kļuva par galveno poligonu, jo tur bija vislabākie nosacījumi tiem, kas zina, ko dara. Es neesmu tas, kurš ienāk un liek visu uz sarkano, nē. Es esmu tas, kurš sēž pie galda četras stundas, gaida savu momentu un sit tad, kad pretinieks ir noguris.
Protams, daudzi domā, ka profesionāls spēlētājs ir kaut kāds mistisks tēls no filmām, bet patiesībā tas ir rutīnas darbs. Mostos astoņos no rīta, kafija, apskatu vakardienas sesiju kļūdas, pārbaudu, vai visi bonusi vēl ir aktīvi, un tad sāku. Mana pieeja vienmēr ir balstīta uz matemātiku. Es izvēlos spēles ar augstu atdeves procentu, piemēram, blekdžeku vai pokera variantus, kur prasme kaut ko maina. Ruletes rats man neinteresē, jo tur viss ir tikai varbūtība, bet man patīk kontrolēt procesu. Tikai retos gadījumos es atļaujos kādu automātu, lai atslābinātu smadzenes, bet tikai tad, ja esmu jau sasniedzis dienas mērķi. Un, ziniet, šajā darbā visgrūtākais ir nevis zaudēt, bet gan pārstāt, kad esi priekšā.
Bija viens gadījums pagājušā gada rudenī, kas man parādīja, cik svarīga ir emocionālā kontrole. Es biju iegājis sesijā ar skaidru plānu – palielināt savu bankrotu par 30% sešu stundu laikā. Sākumā viss gāja kā pa sviestu, es jutu, ka kārts man rokās dejo, un pretinieki pie pokera galda bija acīmredzami iesācēji. Bet tad pienāca brīdis, kad zaudēju trīs lielus potus pēc kārtas, un tas nebija mana vaina – vienkārši sliktas kārtis. Lielākā daļa cilvēku šajā situācijā sāktu steigties, mēģinātu atspēlēties, palielinātu likmes. Es to redzu katru dienu, un tieši tāpēc kazino pelna naudu. Bet es paņēmu pauzi, izgāju uz balkona, ieelpoju auksto gaisu un atgādināju sev, ka mana stratēģija ir aprēķināta tūkstošiem spēļu, nevis vienā rokā. Kad atgriezos, es samazināju likmes uz pusi un sāku spēlēt tikai pret vājākajiem spēlētājiem pie galda. Līdz vakaram es ne tikai atguvu zaudēto, bet arī pārsniedzu savu mērķi.
Esmu pārliecināts, ka jebkurš var kļūt par profesionāli, bet tikai tad, ja viņš spēj atdalīt emocijas no darbībām. Manā skatījumā, vavada lv sniedz tieši to platformu, kur var trenēties bez lieka spiediena, jo tur ir dažādi limitu galdi un iespēja spēlēt ar mazām likmēm, kamēr vēl mācies. Es pats sāku ar minimālajām likmēm un katru mēnesi pierakstīju savus rezultātus excelī. Jā, tas izklausās garlaicīgi, bet statistika nemelo – pēc pusgada mans vidējais mēneša ienākums no spēlēm jau pārsniedza manu toreizējo algofonu. Un tas nav par laimi, tas ir par pacietību un zināšanām. Es zinu, ka daudzi sūdzas par kazino, ka tā ir azartspēle un tikai retais laimē, bet es teikšu tā – tā ir kā jebkura cita nozare, kurā, ja tu nezini noteikumus un stratēģiju, tevi apēdīs. Bet, ja tu ienāc ar galvu, tu vari dzīvot no tā.
Protams, ir dienas, kad nekas nesanāk. Piemēram, pirms divām nedēļām es pavadīju pie galda piecas stundas un beigās paliku tikai ar 2% peļņu, kas praktiski sedza tikai manu laiku. Bet tā ir daļa no darba. Profesionālis nekrīt izmisumā, jo viņš zina, ka rīt būs jauna diena un jauni pretinieki. Reizēm es pats sev lieku noteikumu – ja divas stundas pēc kārtas nejūtu, ka galdā ir vājie spēlētāji, es mainu spēli vai pat atstāju kazino. Man nav vajadzīgs pierādīt sev vai citiem, ka esmu varonis. Man vajag naudu, un nauda nāk no gudriem lēmumiem, nevis no lepnuma. Tāpēc es bieži atgādinu sev vienu vienkāršu patiesību, ko esmu iemācījies no saviem mentoriem: "Kazino nav tava drauga, bet tas var būt tavs darba devējs, ja tu to uztver nopietni".
Man patīk novērot citus spēlētājus. Ir tādi, kas ienāk ar lielām idejām un tūkstoš eiro kabatā, bet pēc pusstundas viņu acīs redzams tukšums. Un ir tādi, kas klusi sēž stūrī, liek nelielas likmes, gaida un tad pēkšņi paceļas un paņem lielu daļu no galda naudas. Es piederu pie otrā tipa. Mana filozofija ir vienkārša – es spēlēju tikai tad, kad redzu, ka pretinieki kļūdās. Vai tas ir blekdžekā, kur dīlerim ir jāstājas uz septiņpadsmit, bet spēlētāji pārspīlē, vai pokerā, kur kāds liek visu uz vienu kārts kombināciju. Katra kļūda ir mana iespēja. Un tieši tāpēc es izvēlos vavada lv, jo tur ir pietiekami daudz jauno spēlētāju, kas nāk ar cerībām, bet bez plāna. Tas nav cietsirdīgi, tā ir spēle, un katrs pats izvēlas, kā tajā piedalīties.
Vēl viens svarīgs elements ir bankrota sadalīšana. Es nekad nelieku uz vienas kārts vairāk par 5% no sava kopējā budžeta. Tā ir zelta likme, ko esmu pieņēmis pēc vienas nepatīkamas pieredzes, kad sākumā zaudēju 40% un tad mēģināju atspēlēties, gandrīz zaudējot visu. Par laimi, es apstājos laicīgi un izdarīju secinājumus. Tagad mans noteikums ir svēts – katru dienu es atvēlu tikai noteiktu summu, un, kad tā ir beigusies, spēle beidzas, neatkarīgi no tā, vai esmu uzvarējis vai zaudējis. Šī disciplīna ir tā, kas mani uztur virs ūdens jau gadiem. Un, ziniet, esmu pamanījis, ka tieši tad, kad man vienalga par rezultātu, kad es koncentrējos uz procesu, nauda nāk pati no sevis. Tā nav mistika, tā ir psiholoģija – kad nebaidās zaudēt, tu pieņem labākus lēmumus.
Nobeigumā gribu teikt, ka mans stāsts nav par to, kā kļūt bagātam vienā vakarā. Tas ir par to, kā pārvērst savu hobiju par stabilu ienākumu avotu, ja esi gatavs mācīties un strādāt. Es joprojām katru nedēļu skatos video par pokera stratēģijām, lasu forumus un analizēju savas spēles. Katrs zaudējums man ir mācība, katrs laimests – apstiprinājums, ka esmu uz pareizā ceļa. Tāpēc, ja kāds man jautā, vai ir vērts spēlēt, es atbildu – jā, bet tikai tad, ja tu to dari ar galvu, nevis ar sirdi. Mana pieredze rāda, ka kazino var būt ļoti ienesīga vieta, bet tikai tiem, kas zina, ko dara. Un es turpinu darīt to, ko mīlu, jo katra jauna diena nes jaunu izaicinājumu un iespēju pierādīt sev, ka esmu profesionālis. Paldies, ka klausījāties, un atcerieties – disciplīna ir atslēga uz visām durvīm, arī uz tām, kas ved uz spēļu zāli.